Piata spatiilor de birouri
Situatia generala a segmentului de spatii de birouri s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu 2013, fiind evidente cresterile inregistrate de activitatea de dezvoltare si inchiriere, tendinta de scadere a ratei de neocupare si a ratelor de capitalizare. Cresterea ponderii pre-inchirierilor reprezinta un semnal pozitiv pentru dezvoltatori si investitori, aratand increderea pe care diferiti jucatori o au fata de economia locala si perspectivele pietei imobiliare locale. Continuarea proiectelor de dezvoltare imobiliara este dovada asteptarilor optimiste in ceea ce priveste evolutia viitoare a indicatorilor de piata.
Tranzactiile de relocare sunt dominante in piata, chiriasii incercand sa isi imbunatateasca situatia locativa atat din punct de vedere al calitatii si costurilor de ocupare. Totusi, structura tranzactiilor de inchiriere nu mai este aproape in exclusivitate dominata de relocari, ponderea celorlalte tipuri de inchirieri (cereri noi, extinderi de spatii) devenind mai mare comparativ cu anii anteriori.
Continuarea cresterii economice la nivelul prognozat creeaza premisele cresterii numarului de companii nou intrate pe piata, existand interes din partea unor companii in acest sens. In 2014, majoritatea chiriasilor a optat pentru mentinerea sau extinderea suprafetelor ocupate, contrastand puternic cu anul anterior in care suprafetele ocupate de chiriasi au inregistrat diminuari evidente.
Principalii sustinatori ai cererii in 2014 au fost companiile din telecomunicatii, IT, servicii si industrie.
Rata de neocupare a fluctuat in jurul nivelului de 14%, insa tendinta este de scadere, daca se raporteaza la nivelul ratei de neocupare inregistrata la sfarsitul anului 2013, stabilizandu-se putin sub nivelul de 14%. Zonele din Bucuresti inregistreaza rate de neocupare neuniforme, cu niveluri scazute in zonele centrale (sub 10%) si cu zone care depasesc 20% in extremitatea nordica a zonei Pipera.